FÄLGRENOVERING

FÄlGRENOVERING

Har du skrapade, missfärgade eller trasiga fälgar?
Gör både miljön och plånboken en tjänst och renovera dem istället för att köpa nya. Vi åtgärdar alla typer av skador.

Pulverlackering

Pulverlackering är ett miljövänligt och framförallt slitstarkt alternativ till våtlackering. Lacken är värmetåligare, mindre benägen att skrapas upp och “chippar” inte av stenskott, tillslag och liknande. Allt detta utan att kompromissa på slutfinnishen. Detta är anledningen till att alla moderna originalfälgar är pulverlackerade.

Fälgar

Fälgarnas lack är en viktig del för att bibehålla eller höja bilens utseende och värde.

Vi på Svensk Fälgrenovering är specialiserade på att lackera just fälgar, vilket till stor del skiljer sig från vanlig våtlackering av bilplåt. Välj mellan ett oändligt antal kulörer och olika sorters finish för att hitta det du tycker är snyggast för just din bil. Blankt, satin eller matt? Olika färg på centrum och fälgbanor? Tonad klarlack? Kombinera med "Diamond Cut"-svarvning för en tvåfärgad design? Fantasin sätter gränserna.

Annat

Pulverlackering är fördelaktigt i flera områden, oftast där hög värmebeständighet eller hållbarhet är en faktor. Vi rymmer detaljer som är mindre än ca två meter långa i vår ugn och hjälper dig gärna med lackering av det du önskar. Motordelar, bromsok, MC-delar, båtdelar, inredningsdetaljer - you name it!

Färg

Vi har ett flertal olika leverantörer av pulverfärger, alla med sina egna specialiteter. Allt från chrome till candy, flouriseande eller regnbågsskimmer. Vi kan även beställa alla RAL-kulörer. Mejla oss eller kom in på konsultation för att hitta din personliga design.

Processen

För att klara de högt ställda krav på ytfinish och framförallt hållbarhet som fälgar kräver i vårt svenska väglag är det nödvändigt att förstå processen och vilka förutsättningar som bäddar för ett perfekt resultat. Vår främsta styrka är att vi strippar alla fälgar till ren metall samt våtblästrar dem totalt rena innan vi påbörjar reparations- och lackeringsprocessen. Detta gör att vi kan garantera optimal vidhäftning och hållbarhet. Vi strippar alltid fälgarna metallrena vid lackskador, oavsett hur små skadorna är. För att färgmatcha övriga fälgar vid reparation av mindre än fyra fälgar lackar vi i tre steg, med pulvergrund, thinnerbaserad basfärg i rätt kulör samt pulverklarlack för bästa möjliga hållbarhet. Fördelarna med pulverlack kommer från att det elektriskt laddade pulvret binds till den jordade metallen och att lacken sedan härdas i ca 200 grader. Denna härdning sker innan lack, så kallad “out gassing” efter varje steg i processen och till sist efter klarlacken. Det skapar en stark vidhäftning runt skarpa kanter och täckning i trånga utrymmen, där det kan vara svårt att få våtlack att täcka.

Skrapade fälgar förstör bilens helhetsintryck.

Har du kört mot en trottoarkant? Har du stenskott, märken eller andra fula skador på ekrarna? Förbättra bilens utseende och värde genom att reparera skadorna. Vi återställer dina skadade eller slitna fälgar till deras ursprungliga utseende.

Diamond Cut

Vår toppmoderna CNC-svarv ser till att dina fälgar får bästa möjliga finish. Vi är stolta över att ha en svarv av högsta kvalitet och därför kunna erbjuda dig fälgar som ser ut som fabriksnya oavsett tillverkare.

Fälgens profil läses av med hjälp av laser och i vissa fall även probefunktion för att leverera bästa tänkbara precision och resultat. Vi svarvar alla sorters fälgar upp till 23 tum, inklusive fälgar med djupa fälgbanor.

Privatleasing

Leasar du din bil? Spara tusenlappar på att renovera fälgarna hos oss innan återlämning av bilen. Genom att reparera fälgarnas skador och återställa dem till sitt ursprungliga utseende kan du undvika dyra avdrag som ofta görs till fullpris för nya originalfälgar. Detta kan vara otroligt kostsamt i jämförelse med att reparera skadorna!

Miljö och hållbarhet

Att reparera en fälg är en hållbar lösning som dessutom kostar betydligt mindre än att köpa en ny fälg. Tänk cirkulärt både för miljön och för din plånboks skull.

Att renovera dina fälgar är ett miljövänligt alternativ till att köpa nya fälgar. Genom att renovera befintliga fälgar minskar du mängden avfall och redan bearbetat material som slängs och behöver återvinnas. Dessutom kräver tillverkning av nya fälgar stora mängder energi och resurser vilket leder till ökade koldioxidutsläpp och onödig råvaruåtgång. Genom att välja att renovera dina fälgar bidrar du till en minskad miljöpåverkan och kan på så sätt både spara pengar och göra en insats för miljön.

Processen

Renovering av fälgar inkluderar en rad olika processer, såsom rengöring, färgstrippning, blästring, svetsning, slipning, svarvning, lackering och polering. Först och främst rengörs fälgarna noggrant för att få bort all smuts, olja, asfalt, flygrost och annat som stör processen. Efter rengöring bedöms vilka åtgärder som behöver vidtas. Om fälgen endast har repor kan de slipas och poleras för att ta bort eventuella defekter. Om fälgen har skador som tränger igenom klarlacken, alltså kantskrap, djupa stenskott eller synliga klarlacksläpp, läser vi av kulören och strippar sedan bort all färg från fälgarna. En reparation på befintlig lack blir aldrig hållbarare än den undre lacken, vars hållbarhet kan ha kommit att påverkas från exponering vid skadorna. Kvaliteten av denna lack har vi framförallt inte kontroll över. Vi strippar därför alla lackskadade fälgar till ren metall, oavsett hur små skadorna är. Efter att fälgarna har strippats våtblästrar vi hela fälgarna för att få en totalt ren yta i varje liten vrå.


Djupare skador svetsas nu med TIG-svets och den ursprungliga formen slipas fram.


Efter reparationer och förberedelser är det dags att pulverlackera fälgen. Vi samarbetar med lokala företag för att ta fram den specifika kulören du är ute efter, oavsett om du vill matcha färgen med de andra fälgarna eller om du vill ha någon helt annan. Det är också möjligt att måla fälgen i flera olika färger eller mönster, såsom tvåfärgade eller med metalliska accenter. Om fälgen är tvåfärgad är det i detta skede, efter grundlackering och basfärg, som fälgen svarvas. Den klarlackeras sedan med pulverklarlack för optimal hållbarhet.


Fälgrenovering är ett hållbart och miljövänligt sätt att återställa utseendet på dina fälgar och ge bilen ett fräscht utseende. Genom att reparera och renovera dina befintliga fälgar hos oss sparar du både pengar och stora mängder energi jämfört med att köpa nya.

Skakar det i ratten när du kör i högre hastigheter? Det kan bero på att dina fälgar är ovala.


Rikta dina fälgar

Riktning innebär att återställa en deformerad eller skev fälg till dess ursprungliga form. Fälgar som har körts i potthål eller fått en större smäll av exempelvis en trottoarkant kan behövas riktas.

Varför ska man rikta sina fälgar?

Först och främst bör du rikta dina fälgar för att förbättra din körupplevelse. Om en fälg är orund så känner man ofta av vibrationer i antingen ratten eller i kupén, vilket försämrar komforten. Bilens väghållning kan även påverkas i högre hastigheter, och kör man med en oval fälg för länge kan vibrationerna göra så att däck eller bussningar slits onödigt fort.

Hur riktar man en fälg?

Efter en okulär besiktning av skadan mäts orundheten upp med indikatorklocka, vilket visar exakt hur många millimeter fälgen har blivit skev. För att kunna återställa fälgen till dess ursprungliga form värms den upp till höga temperaturer för att göra aluminiumet formbart. Vi pressar sedan skadorna till fälgens ursprungliga form med hjälp av vår hydrauliska riktmaskin tills vi når rätt toleranser på vår indikatorklocka. Aluminiumet kan vara olika hårt beroende av fälgens kvalitet och tjocklek, därför krävs erfarenhet och kunskap för att veta hur mycket fälgen ska värmas och pressas. De allra flesta skadorna går att fixa till. Vi riktar både aluminiumfälgar och stålfälgar upp till 28 tum.

Sprucken fälg

Fälgar som antingen har fått en spricka och läcker luft eller förlorat en bit aluminium kan vi reparera genom TIG-svetsning. De allra flesta skadorna går att återställa, alla fälgar bör dock inte repareras. Om fälgen har flera sprickor eller en för stor del material saknas är det stor sannolikhet att fälgens integritet har påverkats för mycket. Vi gör alltid en bedömning där vi till fullo litar på hållbarheten på de fälgar vi lämnar ut efter svetsning.

Svetsa annat?

Vi hjälper dig självklart gärna med svetsning av aluminium, oavsett om det inte gäller fälgar.

Processen

Svetsning av gjutet aluminium är en ytterst känslig process som ställer stora krav på den som svetsar för att nå ett tillfredsställande resultat. Gjutna fälgar blir alltid mer eller mindre porösa och kontamination fastnar därför i materialet. Höga krav ställs därför på rengöring, svetsens inställningar samt metodik för att få en tät svets.

Aluminium har låg en smältpunkt

Med en smältpunkt på cirka 660°C är aluminiums smältpunkt relativt låg jämfört med ståls smältpunkt på cirka 1500°C. Trots detta kräver svetsning av aluminium relativt hög värme eftersom aluminium har en ledningsförmåga som är dubbelt så hög som för stål, och dessutom bildar ett oxidskikt som kräver mycket hög värme för att penetrera. Detta skapar en balansgång som försvårar svetsningsprocessen jämfört med många andra metaller.

KONTAKTA OSS IDAG

KONTAKTA OSS IDAG

Ladda upp bilder på dina skadade fälgar nedan!
Storleksbegränsning 10MB.
Laddar upp...
fileuploaded.jpg
Upload failed. Max size for files is 10 MB.
Tack så mycket, vi återkommer så fort vi kan!
Oops! Något gick snett, vänligen försök igen!